Lyon Part-Dieu

en fr

Stay tuned

Click on the map to use it

La Part-Dieu shopping centre

A belvedere looking out on the city

Rue du docteur Bouchut / Boulevard Vivier Merle

Work in progress

Amenities

Client

Unibail-Rodamco

Designers

Agence MVRDV (Winy Maas) / Sud Architectes / Artelia / BASE

Area

Additional 32,000 m²

Calendar

Completion 2020

The goal of the La Part Dieu shopping centre regeneration project is to improve the way it connects with the city and make it more outward-oriented, while providing new shops, leisure activities and restaurants. Its redesign will create a “new generation” shopping centre and improve the reputation of the city.

La Part-Dieu shopping centre has been one of the most dynamic centres in Europe for 40 years. It has 240 shops and restaurants and is visited by 35 million people every year.  The centre is currently seen in the district as a “closed box”. A major challenge of the project is to open it up to the street and create a connection with the city, by working on its accessibility, lighting, and creating an outward aspect. Designed by the Dutch architects MVRDV, the project plans the addition of 80 retail outlets and a multiplex cinema with 18 screens.

The key features of the project

More legible entrances and crossings

A through-shopping mall running along Rue Servient and two entrances redesigned to make pedestrian flow easier and offer accessibility. On the Vivier Merle side, the entrance will be moved to the corner of Boulevard Vivier Merle and Rue Servient in line with the railway station. On the Rue Servient side, a new entrance will be created at the foot of Part-Dieu.

Reinventing the façade

The existing façade will be renovated and the design reinterpreted to maintain the identity of La Part-Dieu district. A continuous pattern of interlinking rectangles will be developed on the newly built areas and will “vanish” at the different entrances.

A “suspended square” on the roof

The large roof terrace space, currently used for parking, of the building will become a huge “suspended square” providing cultural and leisure activities, as well as restaurants. This redevelopment will provide a new urban belvedere and restore open living spaces with greenery to its users.

An extension to the south

An extension will be built along the redeveloped Rue Bouchut, at the entrance to the Cuirassiers carpark.

The new shopping centre will feel like a hill in the centre of the city.

Winy Maas,
Architect and founder of MVRDV

Mettez à jour votre navigateur pour consulter ce site